![](/media/lib/93/n-gryzacy-komar-1f811bf461ef3f4fdc6ecb7a6dfd7336.jpg)
Zapach dwutlenku węgla włącza inne zmysły komara
20 lipca 2015, 11:50Komary namierzają stałocieplny kąsek za pomocą węchu. Dopiero później włączają do poszukiwań inne zmysły, np. wzrok.
Niezmienna rola królowych małżonek
16 lipca 2015, 14:04Księżne Kate i Diana odgrywają tę samą rolę, co ich odpowiedniczki sprzed wieków. Profesor Helen Watanabe-O'Kelly z Wydziału Języków Współczesnych i Średniowiecznych Uniwersytetu Oksfordzkiego zauważa, że role Kate Middleton i Diany Spencer są niezwykle podobne do ról małżonek monarchów z XVI-XVIII wieku
![](/media/lib/223/n-schemat-8d96c194f1060089268134dcc04bd479.jpg)
Wpływ cukrzycy na naczynia limfatyczne
16 lipca 2015, 06:32Naukowcy z Uniwersytetu Missouri zidentyfikowali wpływ cukrzycy typu 2. na naczynia limfatyczne.
![](/media/lib/223/n-ksztalty-bakterii-30db87a70555a9baabc327124811dae3.jpg)
Kształt bakterii ewoluuje, by lepiej dostosować się do nosogardzieli
14 lipca 2015, 10:13Analiza patogenów żyjących w nosogardzieli sugeruje, że ich kształt zmieniał się z czasem, przechodząc od cylindrycznych laseczek (bacilli) do kulistych ziarniaków (cocci).
![](/media/lib/184/n-larsen_ice_shelf_in_antarctica-2a9f1464c7748da86a1ac3c3c33dc022.jpg)
Podgrzewanie od spodu
13 lipca 2015, 12:05Ilość energii geotermalnej pod Zachodnią Antarktyką jest zadziwiająco duża. Na tyle duża, że pomaga wyjaśnić niestabilność tamtejszej pokrywy lodowej. Profesor Andrew Fisher z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Santa Cruz, który prowadzi badania, mówi, że sama energia geotermalna nie wyjaśnia szybkiego tempa utraty lodów w Zachodniej Antarktyce
![Ocean](/media/lib/184/n-ocean-anderson-mancini-cc-by-20-4b794273bdba53713d4528105b9dd066.jpg)
Mały wzrost temperatury to duży wzrost poziomu oceanów
10 lipca 2015, 11:45Analiza trzech dekad badań nad historycznym topieniem się lodu z biegunów pokazuje, że w ciągu ostatnich 3 milionów lat poziom oceanów wielokrotnie był wyższy o co najmniej 6 metrów od obecnego poziomu. Naukowcy zwracają uwagę, że do tak wielkiego wzrostu poziomu oceanów wystarczyło, by średnia globalna temperatura wzrosła o 1-2 stopni Celsjusza.
![](/media/lib/206/n-dynie-c07cce183417b187731b56a089af20eb.jpg)
Witaminowy kierunkowskaz
10 lipca 2015, 11:37Kwas retinowy, metabolit witaminy A, naprowadza na cel 2 z 3 typów komórek odporności wrodzonej (ang. innate lymphoid cells, ILCs) rezydujących w jelicie.
![](/media/lib/122/n-wulkan-144abbf72c399bbed9ffee25ed744710.jpg)
Wulkany a zmienność klimatu
10 lipca 2015, 09:26W piśmie Nature opublikowano właśnie wyniki prac naukowców z wielu instytucji międzynarodowych, którzy pracowali pod kierunkiem swoich kolegów z Desert Research Institute. Uczeni ocenili wpływ niemal 300 erupcji wulkanów, które miały miejsce od czasów Republiki Rzymskiej do dnia dzisiejszego
![](/media/lib/222/n-wlokno-miesniowe-z-mitochondriami-cfc0335f9a25799447ef421cb50a68da.jpg)
Enzym współpracuje z karnityną, by zwiększyć tolerancję na wysiłek
8 lipca 2015, 11:01Naukowcy przybliżyli się do ustalenia, w jaki sposób zoptymalizować wpływ enzymu z macierzy mitochondriów mięśni szkieletowych - acetylotransferazy karnitynowej (ang. carnitine acetyltransferase, CAT) - by zwiększyć osobniczą tolerancję na wysiłek fizyczny.
![](/media/lib/186/n-witamina-c-6bd63050d25c2a43b2dea74e1e501e4f.jpg)
Wysokie spożycie cytrusów zwiększa ryzyko czerniaka
6 lipca 2015, 10:56Częste spożywanie cytrusów, a konkretnie całych grejpfrutów i soku pomarańczowego, wiąże się z podwyższonym ryzykiem czerniaka złośliwego.